1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!

19/11


1 aandeelhouder in NV of BV?

Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!

In het kader van de versoepeling en vereenvoudiging van het vennootschapslandschap voorziet het nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) dat slechts 1 aandeelhouder alle aandelen kan aanhouden in een Naamloze Vennootschap (“NV”) of een Besloten Vennootschap (“BV”). Meerhoofdigheid is voor de NV dus geen wettelijke verplichting meer.

Ben je (rechtstreeks of onrechtstreeks) aandeelhouder of bestuurder van een eenhoofdige BV of NV met andere woorden een NV of BV met slechts 1 aandeelhouder, dan wensen wij je graag te informeren over een bijkomende wettelijke verplichting.

Bij de oprichting van de eenhoofdige vennootschap of wanneer alle aandelen verenigd zijn bij 1 aandeelhouder, dient de vennootschap hierover een verklaring neer te leggen op de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank. Deze verklaring omvat enerzijds dat alle aandelen verenigd zijn bij 1 aandeelhouder en anderzijds de identiteit van deze aandeelhouder. De griffie zal deze verklaring vervolgens toevoegen aan het vennootschapsdossier.

De verplichting voor de eenhoofdige NV’s en BV’s om deze verklaring op te maken en neer te leggen op de griffie is van toepassing op volgende vennootschappen:

  1. Alle NV’s en BV’s die eenhoofdig zijn opgericht (zowel voor als na 1 mei 2019);
  2. Alle NV’s en BV’s die meerhoofdig zijn opgericht maar waarbij alle aandelen, naar aanleiding van een overdracht, zijn verenigd bij 1 persoon.

Bij niet-naleving van deze wettelijke verplichting kunnen de bestuurders van de vennootschap aansprakelijk worden gesteld. Wij adviseren je om tijdig deze verklaring neer te leggen op de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank.

Onze klanten waarvoor deze verplichting van toepassing is, zijn hiervan op de hoogte gebracht via onze nieuwsbrief. Wens je een beroep te doen op Finivo voor het opstellen en neerleggen van de verklaring van eenhoofdigheid? Dit kan!

Vragen of ondersteuning nodig? You can count on us. Stuur ons gerust een e-mail via juridisch@finivo.be.

We’re always looking for talented people.

Kom jij ons team versterken?

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

3 tips voor het herkennen van phishing

05/05

Phishing is een vorm van internetfraude. Via mail worden mensen opgelicht door ze te lokken naar een valse website om ze daar te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun bankrekeningnummer. Oplichters sturen momenteel e-mails in naam van de …
Lees meer

Webinar 11 mei / 12 mei

26/04

Webinar 11 mei / 12 mei
VERDUURZAMEN VAN JE WAGENPARK. HOE PAK JE DAT AAN? Je wilt het wagenpark zo efficiënt mogelijk verduurzamen. Maar hoe pak je dat slim aan? En is dit al interessant voor jouw onderneming? Op 11 en 12 mei adviseren Andreas Ophelders van Finivo, Ellen Vande…
Lees meer

Nieuwe btw-verlaging voor horeca, ook voor alcohol

21/04

Nieuwe btw-verlaging voor horeca, ook voor alcohol
Om de cafés en de restaurants te ondersteunen komt er een tijdelijke btw-verlaging. Zowel op maaltijden als op dranken moet tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend. Als de coronacijfers het toelaten, kunnen de cafés en de restaurants …
Lees meer