1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!

19 november 2020


1 aandeelhouder in NV of BV?

Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!

In het kader van de versoepeling en vereenvoudiging van het vennootschapslandschap voorziet het nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) dat slechts 1 aandeelhouder alle aandelen kan aanhouden in een Naamloze Vennootschap (“NV”) of een Besloten Vennootschap (“BV”). Meerhoofdigheid is voor de NV dus geen wettelijke verplichting meer.

Ben je (rechtstreeks of onrechtstreeks) aandeelhouder of bestuurder van een eenhoofdige BV of NV met andere woorden een NV of BV met slechts 1 aandeelhouder, dan wensen wij je graag te informeren over een bijkomende wettelijke verplichting.

Bij de oprichting van de eenhoofdige vennootschap of wanneer alle aandelen verenigd zijn bij 1 aandeelhouder, dient de vennootschap hierover een verklaring neer te leggen op de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank. Deze verklaring omvat enerzijds dat alle aandelen verenigd zijn bij 1 aandeelhouder en anderzijds de identiteit van deze aandeelhouder. De griffie zal deze verklaring vervolgens toevoegen aan het vennootschapsdossier.

De verplichting voor de eenhoofdige NV’s en BV’s om deze verklaring op te maken en neer te leggen op de griffie is van toepassing op volgende vennootschappen:

  1. Alle NV’s en BV’s die eenhoofdig zijn opgericht (zowel voor als na 1 mei 2019);
  2. Alle NV’s en BV’s die meerhoofdig zijn opgericht maar waarbij alle aandelen, naar aanleiding van een overdracht, zijn verenigd bij 1 persoon.

Bij niet-naleving van deze wettelijke verplichting kunnen de bestuurders van de vennootschap aansprakelijk worden gesteld. Wij adviseren je om tijdig deze verklaring neer te leggen op de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank.

Onze klanten waarvoor deze verplichting van toepassing is, zijn hiervan op de hoogte gebracht via onze nieuwsbrief. Wens je een beroep te doen op Finivo voor het opstellen en neerleggen van de verklaring van eenhoofdigheid? Dit kan!

Vragen of ondersteuning nodig? You can count on us. Stuur ons gerust een e-mail via juridisch@finivo.be.

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?

25 november 2020

Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?
ONDERNEMERSVRAAG VAN DE WEEK You can count on us. Elke week beantwoordt FINIVO jullie (fiscale of financiële vraagstukken. Deze week ontvingen we de volgende vraag van een ondernemer: “Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?” Hierbij on…
Lees meer

COVID-19: Vergeet niet tijdig jouw steunmaatregel in te dienen!

09 november 2020

COVID-19: Vergeet niet tijdig jouw steunmaatregel in te dienen!
Steunmaatregel - begin- en einddatum aanvragen in zicht Vergeet jullie steunmaatregelen niet aan te vragen voor de vooropgestelde einddatum! Vlaams Beschermingsmechanisme (Vlaanderen): Omzetdaling van minstens 60% voor maanden augustus en september 202…
Lees meer

Accountant Sara F. aan het woord. “De verscheidenheid aan klanten maakt onder andere dat het werk heel afwisselend is. Elke dag ziet er anders uit."

05 november 2020

Accountant Sara F. aan het woord. “De verscheidenheid aan klanten maakt onder andere dat het werk heel afwisselend is. Elke dag ziet er anders uit."
Accountant Sara F. aan het woord. “De verscheidenheid aan klanten maakt onder andere dat het werk heel afwisselend is. Elke dag ziet er anders uit.” FINIVO laat regelmatig een medewerker aan het woord over zijn of haar functie en ervaringen. Lees in de r…
Lees meer