3 tips voor het herkennen van phishing

05/05


Phishing is een vorm van internetfraude. Via mail worden mensen opgelicht door ze te lokken naar een valse website om ze daar te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun bankrekeningnummer.

Oplichters sturen momenteel e-mails in naam van de Federale Overheidsdienst Financiën waarbij zij je zogezegd jouw aanslagbiljet (belastingberekening) bezorgen. Deze mail ziet er op eerste zicht echt uit maar dit is dus wel degelijk phishing. Zeer aandachtig zijn is dus de boodschap!

Graag geven we je enkele tips om phishing te voorkomen. Hoe kan je een phishing email herkennen?

1. Controleer het e-mailadres van de afzender

De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie.

Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen. De domeinnaam is te herkennen aan alles wat achter het @-teken in het e-mailadres staat. Voor de FOD Financiën zijn de enige officiële extensies @minfin.fed.be of @mailing.minfin.fed.be.

Controleer of het e-mailadres ook echt overeenkomt met het websiteadres. Een veel gebruikte manier om valse e-mails te verspreiden is namelijk het vervangen van bepaalde letters uit de domeinnaam door cijfers.

2. Bekijk taalgebruik en vormgeving

De huidige generatie nepmails staan allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo's en foto's worden steeds professioneler. Lees en bekijk de e-mail goed om te zien of je toch geen onregelmatigheden tegenkomt. Je kunt ook een eerdere mail van een bedrijf of instantie ernaast leggen ter vergelijking.

Word je met heel algemene termen zoals 'Geachte heer/mevrouw' aangesproken, let dan op. En in welk kalendersysteem valt 31 april 2021?

3. Controleer ingevoegde links

Links in nepmails kunnen ervoor zorgen dat er schadelijke software op je computer of server wordt geïnstalleerd of leiden je naar een valse website. Klik dus nooit zomaar op de links in een e-mail die je niet vertrouwt. Controleer het adres van de link door, zonder erop te klikken, de cursor van je muis op de link te zetten en te kijken welk adres er verschijnt.

Meer info over valse e-mails en oplichting vind je op de website safeonweb.be

Hieronder een voorbeeld van zo'n valse e-mail:

We’re always looking for talented people.

Kom jij ons team versterken?

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

Deeleconomie: het nieuwe belastingstelsel

27/07

Deeleconomie: het nieuwe belastingstelsel
Nadat het Grondwettelijk Hof de regeling voor 'het belastingvrij bijklussen' eind 2020 vernietigde, werd een nieuw en specifieke belastingregeling ingevoerd voor de diensten (en dus niet voor de verkoop van goederen) die een particulier aan een andere par…
Lees meer

De verrekening van vertrekvakantiegeld

15/07

De verrekening van vertrekvakantiegeld
Werknemers bouwen hun vakantiegeld op in het jaar voorgaand aan de vakantie. Bij verandering van werkgever moet dat ‘spaarpotje’ uitgekeerd worden. De verrekening van dat vakantiegeld bij de nieuwe werkgever verandert. Verrekening Als een bediende van w…
Lees meer

Vriendenerfenis ipv duolegaat: loont het de moeite?

01/07

Vriendenerfenis ipv duolegaat: loont het de moeite?
Het duolegaat is een interessante techniek om de belastingdruk te verlagen voor erfgenamen en legatarissen die niet tot categorie 1 (partner en/of rechte lijn) behoren. Zij zijn in het Vlaams Gewest immers onderworpen aan hoge tarieven erfbelasting (tot 5…
Lees meer