Covid-19 update. De horeca. Verstrengde maatregelen vragen opnieuw steun.

21/10


De horeca sector is (opnieuw) zeer zwaar getroffen: cafés en restaurants moeten een maand de deuren sluiten. Er werden "ruimschootse compensaties" beloofd, maar wat weten we al over die steunmaatregelen?

We gaan niemand loslaten. “Alexander De Croo”

Er komt volgens Alexander De Croo een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke periode.

Op het federale niveau zijn er alvast 5 afspraken gemaakt.

  • Het overbruggingsrecht wordt verdubbeld voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten. Iemand zonder kinderlast krijgt zo 2.583 euro, iemand met kinderen ten laste krijgt 3.226 euro.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel serieus verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht verlengd.
  • De sociale bijdragen (RSZ) kunnen worden uitgesteld of onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden.
  • Als je onderneming moeilijkheden ondervindt en je ook medewerkers in dienst hebt, zijn er ook nog andere steunmaatregelen waar je een beroep op kan doen. Zo blijft het voor heel wat sectoren mogelijk om op een zeer makkelijke manier tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen voor je medewerkers.
  • Voor het personeel gaat de regering ervoor zorgen dat de eindejaarspremie toch uitbetaald kan worden.

Ook de Vlaamse regering komt met maatregelen voor de horeca. Wie tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt, kan beroep doen op de steunmaatregelen. Die steun bedraagt 10 procent van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10 procent is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

Crevits benadrukt dat cafés en restaurants die steun automatisch zullen krijgen, omdat ze geen inkomensverlies moeten aantonen doordat ze dicht zijn. Toeleveranciers moeten de steun wel aanvragen.

En wat na die maand?

Na twee weken zullen de maatregelen geëvalueerd worden. Maar de kans lijkt klein dat de horecazaken dan opnieuw open zullen mogen gaan. Een heropening na een maand heeft meer kans op slagen. Het is bang afwachten voor de Horeca.

We volgen uiteraard de Covid 19 updates op de voet. Meer nieuws met betrekking tot de Horeca steunmaatregelen kan je hier vinden.

Indien je vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen met jouw Finivo adviseur via telefoon of mail.

We’re always looking for talented people.

Kom jij ons team versterken?

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

BTW op internationale e-commerce vanaf 1 juli 2021

17/06

BTW op internationale e-commerce vanaf 1 juli 2021
Op 1 juli 2021 verandert de BTW-regeling voor internationale e-commerce grondig. Vanaf die datum moet de verkoper vrijwel altijd de BTW-regeling toepassen van het land van de particuliere afnemer. Om te vermijden dat u daarom in alle EU-lidstaten aa…
Lees meer

Finivo en BlueGround bundelen de krachten en worden Fidiaz!

28/05

Finivo en BlueGround bundelen de krachten en worden Fidiaz!
Finivo en BlueGround bundelen de krachten en worden Fidiaz! Samen de krachten bundelen! Met veel genoegen melden we jou dat de advieskantoren Finivo en BlueGround vanaf 28 mei de krachten bundelen en dit onder de paraplu van PIA Group. PIA Group vereni…
Lees meer

Stagiair Bram aan het woord: "Werken bij Finivo? Dat is kunnen rekenen op heel wat steun!"

11/05

Stagiair Bram aan het woord: "Werken bij Finivo? Dat is kunnen rekenen op heel wat steun!"
FINIVO laat regelmatig een medewerker aan het woord over zijn of haar functie en ervaringen. Lees in de rubriek “Medewerker aan het woord” meer over onze manier van werken en de belofte “You can count on us” aan onze klanten. En hoor van (misschien wel jo…
Lees meer