Covid-19 update. De horeca. Verstrengde maatregelen vragen opnieuw steun.

21 oktober 2020


De horeca sector is (opnieuw) zeer zwaar getroffen: cafés en restaurants moeten een maand de deuren sluiten. Er werden "ruimschootse compensaties" beloofd, maar wat weten we al over die steunmaatregelen?

We gaan niemand loslaten. “Alexander De Croo”

Er komt volgens Alexander De Croo een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke periode.

Op het federale niveau zijn er alvast 5 afspraken gemaakt.

  • Het overbruggingsrecht wordt verdubbeld voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten. Iemand zonder kinderlast krijgt zo 2.583 euro, iemand met kinderen ten laste krijgt 3.226 euro.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel serieus verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht verlengd.
  • De sociale bijdragen (RSZ) kunnen worden uitgesteld of onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden.
  • Als je onderneming moeilijkheden ondervindt en je ook medewerkers in dienst hebt, zijn er ook nog andere steunmaatregelen waar je een beroep op kan doen. Zo blijft het voor heel wat sectoren mogelijk om op een zeer makkelijke manier tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen voor je medewerkers.
  • Voor het personeel gaat de regering ervoor zorgen dat de eindejaarspremie toch uitbetaald kan worden.

Ook de Vlaamse regering komt met maatregelen voor de horeca. Wie tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt, kan beroep doen op de steunmaatregelen. Die steun bedraagt 10 procent van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10 procent is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

Crevits benadrukt dat cafés en restaurants die steun automatisch zullen krijgen, omdat ze geen inkomensverlies moeten aantonen doordat ze dicht zijn. Toeleveranciers moeten de steun wel aanvragen.

En wat na die maand?

Na twee weken zullen de maatregelen geëvalueerd worden. Maar de kans lijkt klein dat de horecazaken dan opnieuw open zullen mogen gaan. Een heropening na een maand heeft meer kans op slagen. Het is bang afwachten voor de Horeca.

We volgen uiteraard de Covid 19 updates op de voet. Meer nieuws met betrekking tot de Horeca steunmaatregelen kan je hier vinden.

Indien je vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen met jouw Finivo adviseur via telefoon of mail.

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?

25 november 2020

Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?
ONDERNEMERSVRAAG VAN DE WEEK You can count on us. Elke week beantwoordt FINIVO jullie (fiscale of financiële vraagstukken. Deze week ontvingen we de volgende vraag van een ondernemer: “Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?” Hierbij on…
Lees meer

1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!

19 november 2020

1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!
1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting! In het kader van de versoepeling en vereenvoudiging van het vennootschapslandschap voorziet het nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) dat slechts 1 aande…
Lees meer

COVID-19: Vergeet niet tijdig jouw steunmaatregel in te dienen!

09 november 2020

COVID-19: Vergeet niet tijdig jouw steunmaatregel in te dienen!
Steunmaatregel - begin- en einddatum aanvragen in zicht Vergeet jullie steunmaatregelen niet aan te vragen voor de vooropgestelde einddatum! Vlaams Beschermingsmechanisme (Vlaanderen): Omzetdaling van minstens 60% voor maanden augustus en september 202…
Lees meer