Nieuwe btw-verlaging voor horeca, ook voor alcohol

21/04


Om de cafés en de restaurants te ondersteunen komt er een tijdelijke btw-verlaging. Zowel op maaltijden als op dranken moet tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend.

Als de coronacijfers het toelaten, kunnen de cafés en de restaurants op 8 mei weer klanten op hun terras ontvangen. Voor juni staat de volledige heropstart van de horeca gepland. Om de caféhouders en de restaurateurs te ondersteunen heeft de federale regering woensdagochtend het licht op groen gezet voor een tijdelijke btw-verlaging.

Voor maaltijden moet de horeca normaal 12 procent btw aanrekenen, voor dranken 21 procent. Zodra de cafés en de restaurants weer open kunnen wordt dat tot eind september 6 procent. Dat moet klanten ertoe aanzetten meer geld uit te geven tijdens een bezoek op café of op restaurant.

Bij de heropstart van de horeca na de eerste lockdown werd een gelijkaardige maatregel doorgevoerd. Toen gold de btw-verlaging echter niet voor de verkoop van alcoholische dranken, wat nu wel het geval is. Dat wordt gedaan omdat blijkt dat cafés en restaurants vooral winst boeken op de verkoop van dranken.

'Restaurants en cafés kennen een bijzonder moeilijke periode', zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). 'De langverwachte heropstart zal geleidelijk gebeuren. Het blijft belangrijk onze horeca-uitbaters te ondersteunen.'

Voorwaarden heropstart

Voorlopig is het onduidelijk op welke manier de cafés en de restaurants hun terrassen kunnen heropenen. Zo is er nog politieke discussie over het sluitingsuur: moeten ze dicht om 20 uur, 21.30 uur of om 23 uur? De horeca stuurt aan op dat laatste tijdstip, maar virologen vinden dat riskant.

Ook moet worden beslist hoeveel mensen aan een tafel mogen zitten. Hier en daar circuleert een cijfer van zes mensen: één gezin met maximaal één of twee knuffelcontacten. Om het besmettingsgevaar te verkleinen pleiten virologen voor kleinere tafels.

De federale en regionale topministers buigen zich vrijdag op het Overlegcomité over de kwestie. Ze baseren zich op een rapport van coronacommissaris Pedro Facon, dat werd opgesteld in samenspraak met experts en de sector.

Bron: De Tijd

We’re always looking for talented people.

Kom jij ons team versterken?

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

3 tips voor het herkennen van phishing

05/05

Phishing is een vorm van internetfraude. Via mail worden mensen opgelicht door ze te lokken naar een valse website om ze daar te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun bankrekeningnummer. Oplichters sturen momenteel e-mails in naam van de …
Lees meer

Webinar 11 mei / 12 mei

26/04

Webinar 11 mei / 12 mei
VERDUURZAMEN VAN JE WAGENPARK. HOE PAK JE DAT AAN? Je wilt het wagenpark zo efficiënt mogelijk verduurzamen. Maar hoe pak je dat slim aan? En is dit al interessant voor jouw onderneming? Op 11 en 12 mei adviseren Andreas Ophelders van Finivo, Ellen Vande…
Lees meer

Fiscale recuperatie kwijtgescholden huur

20/04

Fiscale recuperatie kwijtgescholden huur
In vorig artikel Corona update: Nieuw fiscaal steunpakket. werd dit reeds mee gegeven als één van de Covid-19 maatregelen. Hierbij de uitgebreide tekst omtrent dit fiscaal voordeel. Heel wat verhuurders deden al een tegemoetkoming naar hun huurders toe i…
Lees meer