Wat betekent de nieuwe regering voor uw belastingen?

14 oktober 2020


De nieuwe regering onder leiding van premier Alexander De Croo heeft haar regeerakkoord voorgesteld. In deze blog lichten we de impact van het regeerakkoord toe op het vlak van fiscaliteit en jouw belastingen.

Kinderopvang

Voor kinderen tot 12 jaar (18 jaar voor kinderen met een zware handicap) kan er onder de huidige regeling 11,20 euro per dag aan opvangkosten fiscaal ingebracht worden en bedraagt de belastingvermindering 45%. Deze belastingvermindering voor kinderopvang zal verder uitgebreid worden.

(Groot)ouders ten laste

Inwonende (groot)ouders, boers en zussen kunnen onder bepaalde voorwaarden fiscaal ten laste genomen worden.

Het fiscale voordeel neemt de vorm aan van een toeslag op de belastingvrije som, zijnde het deel van het inkomen dat niet aan belasting onderworpen is. Deze toeslag zal verhoogd worden voor (groot)ouders, broers en zussen ten laste die ouder zijn dan 65 jaar.

Vermogensbelasting

In het regeerakkoord staat niets over de invoering van een meerwaardebelasting, een speculatietaks of nieuwe effectentaks. Maar er staat wel in te lezen dat de regering zal “streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die het grootste vermogen hebben om bij te dragen, met respect voor het ondernemerschap.”

BTW 6% op afbraak en heropbouw

Vandaag geldt het btw-tarief van 6% voor de afbraak en herbouw van woningen slechts in 32 Belgische steden en gemeenten. In de rest van het land is het gebruikelijke btw-tarief van 21% van toepassing.

Het verlaagde btw-tarief van 6% zal uitgebreid worden naar het volledige grondgebied.

4 Seizoenen wachten?

De aangekondigde fiscale maatregelen lijken op basis van het regeerakkoord weinig problematisch voor onze ondernemers en gezinnen. Het zal dus wachten zijn op de eerste begrotingscontrole om te zien hoe we het regeerakkoord nu werkelijk moeten interpreteren. Vermoedelijk moeten we hier geen vier seizoenen op wachten …?

Uiteraard zullen wij jou tijdig verder informeren en adviseren naarmate deze fiscale hervormingsplannen verder geconcretiseerd worden.

Heb je hier vragen over dit artikel? Neem gerust contact op met jouw Finivo adviseur!

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?

25 november 2020

Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?
ONDERNEMERSVRAAG VAN DE WEEK You can count on us. Elke week beantwoordt FINIVO jullie (fiscale of financiële vraagstukken. Deze week ontvingen we de volgende vraag van een ondernemer: “Hoe bezorg ik efficiënt documenten aan mijn boekhouder?” Hierbij on…
Lees meer

1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!

19 november 2020

1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting!
1 aandeelhouder in NV of BV? Het kan, maar denk aan de bijkomende verplichting! In het kader van de versoepeling en vereenvoudiging van het vennootschapslandschap voorziet het nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) dat slechts 1 aande…
Lees meer

COVID-19: Vergeet niet tijdig jouw steunmaatregel in te dienen!

09 november 2020

COVID-19: Vergeet niet tijdig jouw steunmaatregel in te dienen!
Steunmaatregel - begin- en einddatum aanvragen in zicht Vergeet jullie steunmaatregelen niet aan te vragen voor de vooropgestelde einddatum! Vlaams Beschermingsmechanisme (Vlaanderen): Omzetdaling van minstens 60% voor maanden augustus en september 202…
Lees meer