Wat betekent de nieuwe regering voor uw belastingen?

14/10


De nieuwe regering onder leiding van premier Alexander De Croo heeft haar regeerakkoord voorgesteld. In deze blog lichten we de impact van het regeerakkoord toe op het vlak van fiscaliteit en jouw belastingen.

Kinderopvang

Voor kinderen tot 12 jaar (18 jaar voor kinderen met een zware handicap) kan er onder de huidige regeling 11,20 euro per dag aan opvangkosten fiscaal ingebracht worden en bedraagt de belastingvermindering 45%. Deze belastingvermindering voor kinderopvang zal verder uitgebreid worden.

(Groot)ouders ten laste

Inwonende (groot)ouders, boers en zussen kunnen onder bepaalde voorwaarden fiscaal ten laste genomen worden.

Het fiscale voordeel neemt de vorm aan van een toeslag op de belastingvrije som, zijnde het deel van het inkomen dat niet aan belasting onderworpen is. Deze toeslag zal verhoogd worden voor (groot)ouders, broers en zussen ten laste die ouder zijn dan 65 jaar.

Vermogensbelasting

In het regeerakkoord staat niets over de invoering van een meerwaardebelasting, een speculatietaks of nieuwe effectentaks. Maar er staat wel in te lezen dat de regering zal “streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die het grootste vermogen hebben om bij te dragen, met respect voor het ondernemerschap.”

BTW 6% op afbraak en heropbouw

Vandaag geldt het btw-tarief van 6% voor de afbraak en herbouw van woningen slechts in 32 Belgische steden en gemeenten. In de rest van het land is het gebruikelijke btw-tarief van 21% van toepassing.

Het verlaagde btw-tarief van 6% zal uitgebreid worden naar het volledige grondgebied.

4 Seizoenen wachten?

De aangekondigde fiscale maatregelen lijken op basis van het regeerakkoord weinig problematisch voor onze ondernemers en gezinnen. Het zal dus wachten zijn op de eerste begrotingscontrole om te zien hoe we het regeerakkoord nu werkelijk moeten interpreteren. Vermoedelijk moeten we hier geen vier seizoenen op wachten …?

Uiteraard zullen wij jou tijdig verder informeren en adviseren naarmate deze fiscale hervormingsplannen verder geconcretiseerd worden.

Heb je hier vragen over dit artikel? Neem gerust contact op met jouw Finivo adviseur!

We’re always looking for talented people.

Kom jij ons team versterken?

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

BTW op internationale e-commerce vanaf 1 juli 2021

17/06

BTW op internationale e-commerce vanaf 1 juli 2021
Op 1 juli 2021 verandert de BTW-regeling voor internationale e-commerce grondig. Vanaf die datum moet de verkoper vrijwel altijd de BTW-regeling toepassen van het land van de particuliere afnemer. Om te vermijden dat u daarom in alle EU-lidstaten aa…
Lees meer

Finivo en BlueGround bundelen de krachten en worden Fidiaz!

28/05

Finivo en BlueGround bundelen de krachten en worden Fidiaz!
Finivo en BlueGround bundelen de krachten en worden Fidiaz! Samen de krachten bundelen! Met veel genoegen melden we jou dat de advieskantoren Finivo en BlueGround vanaf 28 mei de krachten bundelen en dit onder de paraplu van PIA Group. PIA Group vereni…
Lees meer

Stagiair Bram aan het woord: "Werken bij Finivo? Dat is kunnen rekenen op heel wat steun!"

11/05

Stagiair Bram aan het woord: "Werken bij Finivo? Dat is kunnen rekenen op heel wat steun!"
FINIVO laat regelmatig een medewerker aan het woord over zijn of haar functie en ervaringen. Lees in de rubriek “Medewerker aan het woord” meer over onze manier van werken en de belofte “You can count on us” aan onze klanten. En hoor van (misschien wel jo…
Lees meer