Welke CO²-uitstoot is van toepassing in 2021, NEDC of WLTP?

11/02


De CO2-uitstoot van een bedrijfswagen is van belang voor de fiscale aftrekbaarheid, de berekening van het voordeel alle aard voor het privé- gebruik, maar ook voor de verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV). Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe nadeliger.

Van NEDC naar WLTP

Naar aanleiding van het dieselgate-schandaal, waarbij sommige autoconstructeurs het verbrandingsgedrag van hun dieselmotoren manipuleerden om zo tot een lagere CO2-uitstoot te komen, werd op Europees niveau een nieuwe, meer realistische test methode ingevoerd (WLTP of Worldwide Harmonized Light Vehicle Testing Procedures).

Nieuwe auto’s die binnen de EU verkocht worden, moeten sinds september 2018 verplicht gehomologeerd worden volgens de WLTP-normen. Deze nieuwe meetcyclus met strengere emissietests leidt tot gemiddeld 20% hogere CO2-percentages.

Naast de WLTP- uitstootwaarde dienden de autoconstructeurs tot eind 2020 ook een NEDC 2.0 waarde te berekenen en te vermelden op het gelijkvormigheidsattest, waardoor de meeste nieuwe auto’s twee uitstootwaarden hebben.

Welke uitstootwaarde moet op fiscaal vlak worden toegepast?

Aanvankelijk werd er in een overgangsregeling voorzien waarbij de oude NEDC-waarde nog tot 31 december 2020 mocht gebruikt worden in de fiscaliteit.

Om te vermijden dat auto’s die in realiteit evenveel uitstoten zwaarder zouden belast worden door een andere meting van de uitstoot, hebben de Minister van Financiën en de fiscus ondertussen beslist dat de NEDC-waarde ook na 1 januari 2021 gebruikt mag worden indien de auto officieel over twee uitstootwaarden beschikt.

Dus (voorlopig) verandert er voor auto’s met twee uitstootwaarden niets. Daar heeft men de keuze tussen de NEDC-waarde of de WLTP-waarde. Voor wagens waar er slechts één waarde bekend is moet men uiteraard die waarde toepassen.

De Dienst voor Inschrijvingen voertuigen (DIV) vermeldt geen CO2-uitstoot gegevens meer op het kentekenbewijs. U mag zich dus baseren op de gegevens van het gelijkvormigheidsattest in rubriek 49.4 gecombineerde CO2-waarde (WLTP) of rubriek 49.1 gecombineerde CO2-waarde – NEDC (2.0).

Binnenkort krijgen jullie hierover meer info in onze Webinar!

We’re always looking for talented people.

Kom jij ons team versterken?

Meer nieuws lezen? Check ook deze:

3 tips voor het herkennen van phishing

05/05

Phishing is een vorm van internetfraude. Via mail worden mensen opgelicht door ze te lokken naar een valse website om ze daar te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun bankrekeningnummer. Oplichters sturen momenteel e-mails in naam van de …
Lees meer

Webinar 11 mei / 12 mei

26/04

Webinar 11 mei / 12 mei
VERDUURZAMEN VAN JE WAGENPARK. HOE PAK JE DAT AAN? Je wilt het wagenpark zo efficiënt mogelijk verduurzamen. Maar hoe pak je dat slim aan? En is dit al interessant voor jouw onderneming? Op 11 en 12 mei adviseren Andreas Ophelders van Finivo, Ellen Vande…
Lees meer

Nieuwe btw-verlaging voor horeca, ook voor alcohol

21/04

Nieuwe btw-verlaging voor horeca, ook voor alcohol
Om de cafés en de restaurants te ondersteunen komt er een tijdelijke btw-verlaging. Zowel op maaltijden als op dranken moet tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend. Als de coronacijfers het toelaten, kunnen de cafés en de restaurants …
Lees meer